Meistä

Ylivesän luomutila sijaitsee Pirilän kylässä Salon Kruusilassa Hirsijärven rannalla. Tilan historia alkaa vuodesta 1798, jolloin aiempi kantatila nimeltään Vesä jaettiin kahdeksi tilaksi, joista toisesta muodostui nykyinen Ylivesä. Tila ehti olla ensimmäisen vuosisadan aikana useamman suvun hallussa. Nykyinen omistajasuku tuli tilalle vuonna 1917 kun Verner ja Elsa Jalonen hankkivat tilan omistukseensa. Tämänhetkinen omistajapari Ismo Jalonen ja Saija Lähteenmäki edustavat suvun neljättä omistajasukupolvea tilan ohjaksissa.

Aluksi tila oli tavanomainen lypsykarjatila ja pysyi sellaisena aina 1980-luvun alkuun asti. Silloinen isäntäpari Isaskar ja Eira Jalonen muuttivat tilan tuotantosuunnan lihanautojen kasvatukseen, joka perustui lähinnä lypsykarjarotuisiin eläimiin. Ensimmäiset liharotuiset emolehmät hankittiin tilalle 1990-luvun puolivälissä silloisten omistajien Harri ja Päivi Jalosen toimesta. Samaan aikaan tila siirtyi viljelyn osalta luomutuotantoon. Eläimet puolestaan siirrettiin luomuun 2000-luvun alussa. Aluksi pihvikarja oli simmental-rotuista, mutta myöhemmin vaihdettiin hereford-rotuun sen paremman rehuhyötysuhteen ja eläinten helpon poikimisen ja käsittelyn vuoksi.

Lihan suoramyynti aloitettiin vuonna 2010. Vuosien saatossa myynti on kasvanut kattamaan lähes koko tilan nykyisen tuotannon. Tänä päivänä tilan maukas pihviliha onkin löytänyt tiensä monen laatutietoisen ja lähiruokaa arvostavan kuluttajan lautaselle.

Nykyisin tilalla on 37 emolehmää ja kokonaiseläinmäärä vaihtelee noin 85–110 naudan välillä vuodenajasta riippuen. Vasikat saavat olla emojensa kanssa ennen vieroitusta aina vähintään puoli vuotta, usein jopa pidempään. Valtaosa vasikoista jää tilalle kasvamaan noin kaksivuotiaaksi asti. Kaikki eläimet laiduntavat vapaana alkukesästä myöhäiseen syksyyn tilan tai yhteistyökumppanien luomulaitumilla ja perinteisillä hakamailla. Myös sisäruokintakaudella eläimet pääsevät ulkoilemaan vapaasti ja niillä onkin ruhtinaallisesti tilaa käyskennellä yli hehtaarin kokoisessa ulkotarhassa. Märehtiminen ja nukkuminen onnistuvat mukavasti kuivalla, pehmeällä ja lämpimällä olkikuivituksella pihaton suojassa.

Laidunkauden ulkopuolella nautoja ruokitaan omalta tilalta ja lähiympäristöstä peräisin olevalla, luonnonmukaisesti tuotetulla nurmirehulla. Ruokinnassa ei käytetä lainkaan viljaa tai muuta väkirehua. Näin varmistetaan lihan ensiluokkainen koostumus ja maku!

Tilan nykyiset omistajat Ismo Jalonen ja Saija Lähteenmäki sekä lapset Emil ja Edith.

Ota yhteyttä